MAKALELER

Doğum Sonrası Cinsel Sorunlar



Doğum sonrasında cinsel yaşamınız nasıl etkilenir, neler yapmalı

Doğum sonrasında yaşanan fiziksel ve psikolojik değişimler çiftlerin cinsel yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Cinsel birleşmenin ağrılı olması, kazanılan yeni roller nedeniyle cinsellikten uzaklaşılması, erken boşalma ve sertleşme sorunları gibi…

Bebeğinizin doğumu ile birlikte, yaşam memnuniyetiniz de artmış durumda… Ama bir sorun var: Cinsel yaşamınız. Cinsel birliktelik istemiyor, eşinize karşı soğuk hissediyor, cinsel birleşme sırasında canınız yanıyor ve giderek uzaklaşıyorsanız; bilin ki eşiniz de benzer sıkıntılar yaşamakta…

Bebeğin doğumunun ardından çiftler arasında sık yaşanan sorunlarla karşı karşıyasınız. Yapmanız gereken ise, bu sorunları fark ederek, eşinizle konuşarak, gereken psikolojik ya da tıbbi desteği alarak bu dönemin ilişkinizde kalıcı problemler yaratmasını önlemek.


BİLMENİZ GEREKENLER

  • Doğum sonrası vajina mukozası incelir, vajinal ıslanma azalır, cinsel birleşme ağrılı ve sancılı olabilir.
  • Doğum sonrasında daha fazla salgılanan ve bebeğin emzirilmesinde büyük rol oynayan “prolaktin” hormonu, cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluğuna neden olur. Dolayısıyla bu hormonun aşırı salgılandığı emzirme döneminde de cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir.
  • Estetik kaygılar yüzünden kendini beğenmeyen kadının sevişme sırasında zihnini sürekli bedeniyle meşgul etmesi, cinsel ilişkiden zevk almasını önleyebilir.
  • Bunun yanı sıra eşini eskisi kadar bakımlı bulmayan erkek de cinsel yaşamdan uzaklaşabilir. Dahası, doğuma kadar sadece cinsel uyarı noktaları olarak algılanan vajina ve göğüsler aniden bebeğin doğumunu ve beslenmesini sağlayan bölgelere dönüştüğünden, bazı erkekler için adaptasyon süreci uzun sürebilir ve cinsel isteksizliğe neden olabilir.
  • Doğumun ardından geçirilen uykusuz geceler, iki-üç saatte bir tekrarlanan emzirme işlemi, bebeğin sık sık hastalanması derken ailenin yaşantısı büyük bir değişime uğrar. Bununla birlikte o güne kadar sadece birbirine odaklanan çiftler, doğumun ardından neredeyse tüm ilgiyi çocuğa yöneltirler. Bir yandan yeni bir yaşama uyum sağlamaya çalışmanın gerginliği, bir yandan da eşinden eskisi kadar ilgi görememenin yarattığı sıkıntı, cinsel isteksizliğin oluşmasına yol açabilir.
  • Doğum sonrası kadınlarda en sık görülen cinsel sorunların başında disparoni (ağrılı, acılı cinsel birleşme) ve vajinismus gelir; disparoninin nedeni hormonel değişimlerken, ağrılı cinsel birleşme yaşanmasından korkma, vajina kaslarının tamamen kasılmasına neden olabilir.

Yukarıda yazan değişimler, fiziksel ya da psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkarlar. Ancak bebeğinizin doğumunun ardından bir yıl geçmesine rağmen cinsel sorunların devam etmesi halinde, ayrıntılı bir jinekolojik değerlendirme, ilişki değerlendirmesi ve ardından cinsel terapiye başvurulması gerekmektedir.

YAPILMASI GEREKENLER

Doğumdan sonra cinsel yaşamınızda bu tür sorunlar yaşıyorsanız, uzmanımızın önerilerini uygulayarak, bazı çözümler bulabilirsiniz:

  • Bilgi Edinin: Doğum sonrası cinsel sorunlar ile ilgili bilgi birikiminizi arttırın. Yukarıdaki yazımızla başlayabilirsiniz. Ancak daha yoğun bir araştırmaya giriştiğinizden emin olun. Sonuçları eşinizle paylaştığınızdan da…
  • Konuşun: Eşinizle, yaşadığınız sorunlar, olası nedenleri, onun neler yaşadığı, hissettiği vb. konularda konuştuğunuzdan emin olun.
  • Kendinize Zaman Ayırın: Doğum sonrasında her ikinizin de yeni yaşama adapte olması zaman alacaktır. Bu süreçte kendinizden tamamen kopmadığınıza, ihtiyaçlarınızı karşıladığınıza emin olmalısınız.
  • Destek Alın: Tüm sorunları tek başınıza yönetmeniz gerekmiyor. İhtiyaç duyduğunuz desteği, gerek birbirinizden, gerek arkadaş ve aile üyelerinden gerekse uzmanlardan almaktan çekinmeyin.

Bu yazı Filiz Kaya tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: filiz@psikolojistanbul.com