MAKALELER

İşini Sevmek


İşini Sevenler

Bazı insanlar yaptıkları işi çok seviyorlar… İyi ama nasıl? Kimler bunlar ve ne gibi özellikleri var?

Bazılarımız sabahları kalkıyor ve işe gitmek için heyecan, mutluluk duyuyorlar. Sırları ne? Nasıl oluyor da işe gitmekten mutluluk duyuyorlar? Mutluluk derken, emin olun onlar da zaman zaman başka bir iş yapıyor olmayı diliyorlar; ancak yaptıkları işten genel olarak memnunlar ve işleri ile ilgili heyecan duyuyorlar. Genellikle uyanırlar ve ilk düşündükleri o gün işte neler olacağı olur. Çoğunluğun aksine, dişlerini fırçalarken akıllarından geçirdikleri “kahretsin, yine işe gidiyorum!” değil, “haydi bakalım, … nasıl olacak acaba?” olur.

1. Merakları azalmaz
Zorluklarla karşılaşsalar da, istediklerine uzun süreler ulaşamasalar da, başlangıçta bu yola girerken, yani bu işe başlarken, heyecan duymalarına neden olan merakları, merak düzeyleri değişmez. Onları yol boyu alıp götürebilecek bir motivasyonları vardır. Zorluklar yaşasalar da, aynı merak, yol almaya devam etmelerini sağlar. Sabah onları uyandıran şey de aynı meraktır.

2. Geçmişten beslenirler
Yaptıkları işle bağlarını güçlendiren geçmiş anıları vardır. Yaptıkları işle çocuklukları, çocuklukta merak ettikleri, arzuladıkları bir durum ile bağlantıyı kurmuşlardır. İşi ile kendisi arasında bir bağ, eski bir anlaşma vardır. Neden bu iş diye sorduğunuzda, bir geçmiş öyküsü ile karşılaşılmaması olanaksızdır. Bu öykü, bu bağ onları ve işe olan düşkünlüklerini, motivasyonlarını besler.

3. Deneyimi önemserler
Olumlu ya da olumsuz, yaşananların, deneyimlenenlerin tamamına bir öğrenme olarak bakarlar. Olumsuz durumlarla karşılaştıklarında “Bu bana ne söylüyor? Ne öğretiyor?” sorularını sorarlar. Cevapları anlamlandırır, yaşam döngüsünde, geçmişle gelecek arasında bir bağ kurmak için kullanırlar. Dolayısıyla, yenilgi, bıkkınlık değil öğrenmeye ve geleceğe odaklanırlar.

4. Diğerlerini umursamazlar
Yapmak istedikleri işle ilgili, diğerlerinden gelen engelleri duymazlar. Ailenin, toplumun beklentilerinden çok, yapmak istediklerine, kendi temel ihtiyaçlarına odaklanırlar. Ailesinin, okulun vb.nin yönlendirmesi ile bambaşka bir meslek kumuş olsa da, yıllardır, istediği, gözlerini parlatan, ağzını sulandıran işin peşinden giderler, risk alıyor olsalar da, diğerleri yapmamasını söylese de, umursamazlar, umursayamazlar. Çünkü tutkuludurlar.

5. Durdurulamazlar
Onlarca yöneticinin, işini severek yapan birilerini durdurma, onlar için en iyisi olduklarına inandıkları bir yola onları ikna etmeye çalışmalarına şahit oldum. Tutkuları ile yaşamını yönlendiren kişiler, mantıki gerekçelerle durdurulamazlar. İnandıkları şeyin peşinden, inandıkları yolda devam ederler. Diğerlerinin onlar için yaptıklarına değil, kendi yapılandırılmamış planlarına uyarlar.

6. Çekicidirler
Hiç denemeseler de, bunun için özel bir çaba sarf etmeseler de, insanları çekerler. Tutku satar. İşini seven, tutkuyla anlatan biri, diğerlerini de fark etmeden etkisi altına alır; çünkü tutku bulaşıcı bir duygudur. İş yerinizde tutkuyla çalışan biri varsa, psikososyal salgın dediğimiz bir durum gerçekleşir ve çalışma alanınız daha tutkulu bir yere dönüşür. İşini seven kişi diğerleri tarafından kabul edilen biri ise, her şey yolundadır, salgın olumlu bir etkiye neden olur, ancak değilse, mobbing riski söz konusu olabilir.

7. Sabit fikirlidirler
Çoğunluğu sabit fikirlidir. Fikirlerini değiştirmek hiç de kolay değildir. Akıllarına koydukları bir şeyi yapmaları onlar için önemlidir. “Şu an” “Şimdi” onlar için en kıymetli andır ve işle ilgili yönlendirmeleriniz onların şu anına uymadığı sürece sıkıntı yaşarlar. Kendi bakış açılarını değiştirmemek için yoğun bir çaba sarf edebilirler. Birlikte çalıştıkları insanları sabit fikirlilikleri ile zorlayabilir, diğerlerinin fikirlerini değersiz görebilirler.

8. Hedeflerini rekabete göre oluşturmazlar
Stephen Covey, etkili insanların pastayı ince dilimleri olan ve rekabet gerektiren bir şey olan değil, büyük ve herkese yeter olarak algıladıklarından bahseder. Diğerlerinin paylarını almaları ile bir dertleri yoktur. Rekabetin yoğun olduğu bir iş dünyasında yaşıyoruz; bu ne yazık ki yadsınamaz bir gerçek. İşini çok seven insanlar da rekabetçidir. Ancak zamanlarını ve enerjilerini rekabete değil, hedeflerine ve çalışmaya odaklanmaya ayırırlar.

Bu yazı Filiz Kaya tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: filiz@psikolojistanbul.com