MAKALELER

Çocuklarda Obezite ve Başarı

Obez Çocuklar Okulda Zorluk Yaşıyor
Çocuklarda Obezite – Başarı İlişkisi

OBEZ ÇOCUKLAR OKULDA ZORLUK YAŞIYOR

Özellikle son 10 yılda, çocuklarda obezite son derece hızlı bir biçimde arttı ve pek çok sağlık problemine neden olmakta. Sağlık problemlerinin yanı sıra, artık biliyoruz ki, obezite çocukların okul başarısını da düşürmekte.

Missouri Üniversitesi, California Üniversitesi ve Vermont Üniversitesi işbirliği ile yapılan geniş çaplı araştırma şu sonuçları veriyor:

  • Aşırı kilolu çocukların sosyal ve duygusal sağlıkları risk altında
  • Arkadaşlarına göre daha kaygılı, daha üzgün ve daha yalnız hissediyorlar
  • Ve akademik başarıları daha düşük

Anaokulundan beşinci sınıfın sonuna kadar 6250 çocuğun incelendiği çalışmada çocuğun aşırı kilolu olduğu süre arttıkça başta matematik olmak üzere, hemen tüm derslerde arkadaşlarına kıyasla düşük başarı gösterdiğini kanıtlamakta.

Peki bu bilgiler ışığında anne-babalara düşen görevler neler? Öncelikle sağlıklı beslenme tabi ki. Bu konuda ne kadar erken zamanda destek alırsanız o kadar iyi. Unutmayın, siz sağlıklı yiyecekler tükettiğiniz ve evde sağlıklı yiyecekler bulundurduğunuz sürece, çocuğunuz da size eşlik edecektir.

Psikolojik Sağlığa Gelince

Çocuğunuz kilolu olsa da, sağlıklı bir kiloya sahip olsa da, bedeninden endişe duyuyor olabilir. Bu nedenle çocuklarda, okul çağından önce ya da ilkokul yıllarında, bedenlerine dair güven geliştirmelerini sağlamak çok önemli. Peki bu nasıl başarılabilir? İşte, bu noktada anne-babalara düşen görevler ve çocukların özgüvenlerinin gelişmesini sağlayacak ipuçları…

  • Beden tiplerinden bahsedin: Çocuğunuzun, insanların en minyonundan en irisine kadar birçok farklı beden tipine sahip olduklarını görmesini sağlayın.
  • Ailece spor yapın: Sağlıklı alışkanlıklar, ailenizin rutini haline gelsin. Parka ya da markete giderken arabaya binmek yerine yürüyün, hafta sonları ailece bisiklete binin.
  • Yemek meselesini sorun haline getirmeyin: Hazırladığınız yemeklerden ne kadar yiyeceğine bırakın çocuğunuz karar versin. Yeter ki siz sağlıklı yemekler pişirin ve bulundurun.
  • Gerçekleri söyleyin: Çocuğunuz “Ben şişmanım” dediğinde, “Hayır, sen şişman değilsin” demeniz ona, şişmanlığın kötü bir şey olduğu fikrini onaylandığınızı gösterir. Bu ona nasıl hissettiriyor? Bu konuda ne yapmalısınız? gibi soruların yanıtlarını onunla birlikte konuşun.

Şimdi endişelenme zamanı!

Çocuğunuz devamlı kalori hesabı yapmaya başlar ve kilosu konusunda endişe duyarsa ya da ani ve garip yeme alışkanlıkları edinirse, radarınız bu sinyalleri kaçırmamalıdır.

  • Diğer özelliklerini kutlayın: Çocuklarınızın özel yanlarını, yeteneklerini övmeniz, hayatları boyunca içlerinde kendileriyle ilgili pozitif bir şeyler taşımalarını ve kendilerini sevmelerini sağlar.
  • Bedenine ilişkin verdiğiniz mesajlara dikkat edin: Çocuğunuzun fiziksel özellikleri ile ilgili de negatif yorumlar yapmayın. Kalın dudaklı ya da çıkık elmacık kemiklerinden bahsetmeniz bile çocuğunuzun kendini kusurlu hissetmesine neden olabilir.
  • Medyada dayatılan inanışlarının etkisini azaltmaya çalışın: Çocuğunuzun çok sevdiği pop starın aslında normal hayatta bu şekilde görünmediğini anlatın. Photoshop gerçeğinden bahsedin. Dergiler, televizyonlardakilerden daha gerçek olanın sokaktaki insanlar olduğunu anlatın.

Bu yazı Filiz Kaya Ataklı tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: filiz@psikolojistanbul.com