MAKALELER

Empati Dedikleri...

Empati Dedikleri...
Empati

Empati en basit tanımıyla kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyabilme, karşımızdakinin ne hissettiğini anlamlandırmaktır. Empati bütün ilişkilerde anahtar bir beceridir. İş söz konusu olduğunda, iş mülakatında başarılı olmanızdan, iyi bir takım çalışması çıkarmanıza, size bağlı olan kişileri iyi yönetmenizden yöneticilerinizle çıkan anlaşmazlıklarda başarılı bir şekilde uzlaşmanıza kadar pek çok ilişkide size yardımcı olacak önemli bir özelliktir.

Araştırmalar özellikle insanların yaşamlarında başarı konusunda fark yaratmalarını sağlayan duygusal zekanın da bir parçası olan empatiyi geliştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor.

Peki empati becerisini geliştirmek için neler yapmak gerekir?

1. Adım: İyi Bir Dinleyici Olun

Araştırmalar empati becerisi yüksek olan kişilerin iyi dinleyiciler olduğunu gösteriyor. Bu kişiler biri karşılarında konuşurken tamamen karşıdaki kişinin ne söylediğini anlamaya odaklanıyorlar. Karşıdaki kişiyi daha iyi anlayabilmek için sorular soruyorlar. Empati becerisi düşük olan kişiler ise tam tersine birini dinlerken daha çok kendilerine ve karşıdaki kişi bitirince ne söyleyeceklerine odaklanıyorlar. Siz de empati becerinizi geliştirirken iyi bir dinleyici olmak için; karşınızdaki insanı daha iyi anlayabilmek için ona sorular sorun; karşınızdaki kişinin beden dilinin nasıl olduğunu inceleyin; karşınızdaki insanın ne hissettiğini düşünmeye çalışın. Bu uygulamaları yaptığınızda empatik bir şekilde iletişim kurmuş olacaksınız.

2. Adım: Bilinçli Olarak Empatik Davranın

Bugünün teknolojik dünyasında iş arkadaşlarınızla yüz yüze görüşmekten daha çok telefon, mail, mesaj veya internet aracılığı ile şirket içi yazışma ile görüşüyorsunuz. Bu görüşme şekilleri ile hızlı bir iş gününde karşımızdaki kişi ile empati kurmamız bir hayli zor olabilir. Bunu aşmanın en iyi yolu bu görüşmeleri yaparken karşınızdaki kişinin ne duygular içinde olduğunu düşünmeyi kendinize hatırlatmaktır. Bunu kendinize bir an için hatırlattığınızda karşınızdaki kişiye karşı daha empatik davranabilirsiniz.

3. Adım: Kendinizi Onun Yerine Koyun !!

Empati sahibi olmanın birinci yolu olarak kendinizi karşıdaki insanın yerine koymak gösterilir. Çoğu insan ben nasıl kendimi onun yerine koyayım? Ben onunla aynı durumu yaşamadım ki diye düşünür. Burada “kendini onun yerine koy” diye tanımlanan şey durumun kendisini yaşamak değil, bu durumda kalan kişinin hissettiği korku, kaygı, üzüntü ve mutsuzluk gibi duyguları karşıdaki insanın hissettiği derecede hissedebilmeye çalışmaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu karşınızdaki kişinin yaşadığı duyguyu daha önce yaşadığınız zamanı kendinize hatırlatmaktır. Bu sizin karşınızdaki kişiyle empati kurmanızı sağlayacak en önemli yollardan biridir.

4. Adım: Duyguları Yok Saymayın

Empati göstermeniz gereken bir durumda dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan biri karşınızdaki kişinin duygularına nasıl karşılık verdiğinizdir. Örneğin; karşınızdaki arkadaşınız size “müşteri ile yaşadığı sorundan dolayı ne kadar üzgün olduğunu” paylaştığında siz“boş ver, takma” “önemli bir olay değil” diyerek duygularını yok sayar veya “sen çok kırılgansın hemen alınıveriyorsun” diyerek duygularını eleştirirseniz bu empatiyi ortadan kaldıracaktır. Bunun yerine karşıdaki kişinin duygusunu anlamaya çalışın. Örneğin; Evet gerçektende üzücü bir durum ya da seni bu kadar üzen olayı bir anlatsana diyerek karşıdaki insanın duygularını anlamaya çalışmak empati kurmanızı sağlayacaktır.

5. Adım: Tahminlerinizi Garanti Altına Alın…

Bazen karşımızdaki kişinin belli bir duygu içinde olduğunu tahmin eder ve ona göre davranırız. Örneğin karşımızdaki kişinin beden dilinden onun üzgün olduğunu düşünür ve buna uygun olarak davranırız. Bu her zaman doğru olmayabilir. Karşımızdaki kişi üzgün değil belki kaygılı, öfkeli ya da bambaşka bir duygu içinde olabilir. Karşımızdaki insanın duygularından emin olur ve gerçek duygularını ondan duyarsanız daha iyi empati kurabilirsiniz.

Bu yazı Özge Altan Aytun tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: ozge@psikolojistanbul.com