MAKALELER

Sihirli 5 Saat

sihirli 5 saat
İlişki Güçlendiren Alışkanlıklar

İlişkilerini güçlendirmek ve sevdikleri ile arasındaki olumlu bağı sürdürmek isteyenlere…

Çiftler birbirine ve ilişkileri üzerinde çalışmaya neden vakit ayıramaz? Milyonlarca neden sıralayabiliriz. İş, arkadaşlarla görüşme, çocuklarla ilgilenme, zorunluluklar, aileye olan yükümlülükler, verilen sözler derken, çiftlerin birbirine vakit ayırma istek, hedefleri yapılacaklar listesinin en altında yer almaya mahkum kalır. Halbuki bilinen gerçek şu: Mutlu çiftler, diğerleri ile benzer sürelerde çalışmalarına ve aile/sosyal yaşamlarına benzer vakitler ayırmalarına rağmen, haftada ortalama beş saatlerini birlikte geçiriyor, birbirlerine ayırıyorlar.

Çiftlerle yaptığımız hafta sonu eğitimlerinin ardından şunu görüyoruz… Bu 5 saati uygulamaya başladıktan sadece birkaç hafta sonra, artık bu bir uygulama olmaktan çıkıyor, o çiftin doğal bir rutini, günlük alışkanlığı haline geliyor.

Birbirinizle baş başa vakit geçirme, ilişkinizden bahsetme alışkanlığı hiç olmayanlardansanız, başlangıçta, biraz farklı hatta yapay gelebilir. Vazgeçmeyin bu uygulamaları yapmaktan vazgeçmeyin. Kısa bir süre içinde nasıl iyi hissettirdiğini görüyor olacaksınız.

Güne başlarken: Partnerinizin hayatında o gün neler olacak? İlginç, ya da sadece diğer günlerden farklı olarak o gün içinde partnerinizin yapacağı farklı bir şeyi öğrenmeden güne başlamayın. Böylelikle bir sonraki konuşmanızda, karşılaşmanızda, ona “nasıl geçtiğini” sorabilir ve sohbeti başlatabilirsiniz.

Bir diğer önemli mutlu çift tüyosu: 6 saniyelik bir öpücük. Mutlu çiftler her gün en az 1 kez altı saniye süresince öpüşüyor. Deneyin, etkiyi göreceksiniz.

Sadece 2 dakikanızı alacak bu önemli tüyolar, 5 iş gününden hesapladığımızda, toplam 10 dakika sürenizi alıyor.

Günün sonunda: Bir 6 saniye daha açılış için en ideali. Ardından, gün içinde olan biten ve canınızı sıkan anları, her ikinizin de paylaştığı kısacık bir mola öneriyoruz. Güçlü ilişkilerde çiftler, gün içinde yaşadıkları kaygıları, kızgınlıkları paylaştıkları özetle günlerini nasıl geçirdiklerini anlattıkları bir süreyi mutlaka birlikte geçiriyorlar. Stres azaltan konuşma dediğimiz bu paylaşım süresince, birbirinize duygusal destek verdiğinizden emin olun. Unutmayın, bu birbirinizi anlamak ve ayrı kaldığınız zamanı öğrenmek için geçirdiğiniz bir zaman. Kural: öğüt vermek ya da sorunları çözmesinde ona yardım etmek, partneriniz sizden talep etmedikçe yasak. Sadece dinleyin, anlayın ve duygularına odaklanın.

Her gün 20 dakikanızı ayırın. Haftada 5 günden toplamda 1 saat 40 dakikayı, stresi azaltmak için ayırın.

Onunla ilgilenin: Her gün mutlaka ona olan ilginizi göstermek, sevginizi dillendirmek ve onu takdir ettiğinizi hissettirmek için bir zaman ayırdığınızdan emin olun. Sözcükler, dokunuşlar, imalar ya da onun için hazırlanan notlar, mektuplar…

Sadece 5 dakika, haftanın her günü. Toplamda ise 35 dakika.

Dokunun: Öpüşerek, sarılarak ya da sadece el ele tutuşarak… Birbirinize dokunmaksızın bir gününüzün dahi geçmesine izin vermeyin. Güçlü ilişkiler yaşayan çiftler, her günlerini birbirlerine dokunarak sonlandırıyor, uykuya ancak bu dokunmaların ardından dalıyorlar.

Günde 5, haftada en az 35 dakikayı ten temasına ayırın.

Baş başa: “BİZ” hissetmeyi unutmamalı, sadece “biz” olabilmeyi ihmal etmemelisiniz. Baş başa vakit geçirmek için fırsatlar yaratın. Partnerinizin hayatında neler olup bitiyor, aklından son günlerde neler geçiyor. Onu heyecanlandıran, mutlu eden neler var? Nelere merak salmış durumda, neleri özlüyor? Ve daha onlarca soruyla, sohbet edin.

Hafta boyu istediğiniz sıklıkta… Toplamda 2 saatinizi birbirinizi keşfetmeye ayırdığınızdan emin olun.

İlişkilerde en küçük bir değişim, büyük olumlu etkiler doğurur. Partnerinizin hayatına dahil olmak, onunla bağ kurmak, ilişkinizi güçlendirmek ve geliştirmek için 5 saatçik yeterli. İlişkinizin yaşamınızın önceliği olmaması için bir nedeniniz olabilir mi? Bu 5 saatlik yatırımı mutlaka yapın.

Güçlü ilişkiler dilerim

 

Bu yazı Filiz Kaya tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır.  Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: filiz@psikolojistanbul.com