MAKALELER

Evliliğim Tehlikede Mi?

evlilikte problem
Boşanmış Aileler – Araştırma

Boşanmış Bir Aileden Geliyorum, Evliliğim Tehlikede Mi?

Boşanma oranları ortada. Ne yazık ki artık pek kimsenin boşanmaya şaşırdığı, hatta önlemeye çalıştığı yok. Özellikle büyükşehirlerde, boşanma söz konusu olduğunda, artık ebeveynleri boşanan çocuklar bile şaşırmamakta. Çünkü arkadaşlarından bunun ne demek olabileceğini gayet iyi biliyorlar. Boşanmanın çocuk üzerindeki etkilerine ilişkin bir haberle değil, boşanmanın, çocukken ailelerinin boşanmış olmasının “acaba bugüne etkisi olur mu?” diyen yetişkin çocuklara ilişkin bir haber. Amerika’da 20 yılı aşkın bir süredir yapılmakta olan bir araştırma bu soruya ışık tutuyor. 1980’lerde ebeveynleri boşanmış olan yetişkinlerin evlilikleri, boşanmamış ailelerden gelen yetişkinlere göre %172 daha fazla boşanma ile sonlanmaktaydı. Ancak 2000’lere geldiğimizde, bu oran %50’lere kadar gerilemiş durumda. Yani iyi haber… Toplum, boşanma ile etkin baş etme yöntemleri geliştirdikçe, çocukları boşanma süreçlerinde yara almadan korumayı başardıkça, zincirleme etkiyi de önleme şansımız artmakta.

Şimdi de gelelim kötü habere: araştırma sonuçları boşanmış ailelerden gelen yetişkinlerin diğer yetişkinlere göre %26 daha az oranla evlendiklerini göstermekte. Evliliğin kişinin sağlığı, yaşam kalitesi hatta hayatta kalma süresi üzerinde dahi ne kadar olumlu etkiye sahip olduğunu da göz önünde bulundurursak, ebeveynlerin boşanmalarının çocuğun yetişkinliğinde istenen bir gelecek etkisi yaratmadığı kesin.

Boşanmanın ardından çocuklar, kayıp ve terk edilme korkuları yaşamakta. Hem bu süreçte hem de gelecekte, tartışmadan, çatışmadan kaçınma eğilimi göstermekteler. Dolayısıyla sıklıkla ya tartışmaların oluşmaması için yoğun çabalar göstermekte (ki bu da pek çok ihtiyaçlarını bastırmaları anlamına gelmekte) ya da çatışma yaşanan durumlardan uzaklaşma alışkanlığı geliştirmekteler.

Bu nedenle siz de ailesinde boşanma yaşanan bir yetişkinseniz, size hatırlatmak istediğimiz birkaç gerçek söz konusu:

Evliliğe dair, boşanmaya dair deneyimleriniz, bu önemli yaşam olaylarına ilişkin, pek çok korku ve kaygı uyandıran bilgi, anı bırakmış durumda sizde. Ebeveynlerinizin boşanma süreçlerinden nasıl etkilenmiş olabileceğinize ilişkin bir iç görü kazanmanız son derece önemli. Boşanma süreci, sonrası sizi nasıl etkilemiş olabilir? Bu süreçte verdiğiniz tepkiler nelerdi? Sizi en rahatsız eden anılarınız neler? Bu anıların size öğrettikleri neler olabilir? Bu dönemde kendinize neler söylerdiniz? Evlilikle ilgili hangi inançları geliştirmenize, yerleştirmenize neden olmuş olabilir? Anne-babanızın yaşadıklarından öğrendiğiniz ve kendi ilişkilerinize taşıdığınız hangi bilgiler olabilir? Onlar gibi olmamak adına yaptıklarınız neler? Bu konuya ilişkin en büyük korkunuz, en kaçındığınız senaryonuz nedir? Bu öğrenilenler, bugün, sizin ilişkinizde işe yaramakta mı? Bu deneyimi ilişkinize olumlu olarak nasıl yansıtabilirsiniz? Orada öğrendiklerinizi bugün kendi ilişkiniz yararına nasıl kullanabilirsiniz?

Bu sorulara içten yanıtlar vermeniz, sadece ilişkiler konusunda ustalaşmanızı, yapılması ve yapılmaması gerekenlere ilişkin bilgilerinizi arttırmanızı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda, doğru partneri seçmeniz konusunda da size yardımcı olacaktır. Hassasiyetlerinizin farkında olmak sizi zayıflatmaz, sadece güçlendirebilir.

Bu yazı Filiz Kaya Ataklı tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: filiz@psikolojistanbul.com