MAKALELER

Günlük Sıkıntılar ≠ Büyük Stresler

günlük sıkıntılar büyük streslere dönüşmesin


Günlük Sıkıntıların Büyük Streslere Dönüşmesine İzin Vermeyin!

Stresin büyük olaylardan sonra yaşandığı gibi bir fikre sahip olabilirsiniz. Büyük stres kaynakları örneğin boşanma, sevilen birinin kaybı, ciddi hastalıklar, iflas vb. Bunlar gerçekten çok stresli durumlardır ve bu stresten sağlığınızın etkilenmemesi mümkün değildir. Peki ya günlük sıkıntılar? Araştırmalar, insanların yaşadığı ufak tefek günlük sıkıntıların büyük olaylara göre sağlığı çok daha negatif etkilediğini gösteriyor.

Ciddi bir hastalık veya aileden birinin kaybı gibi büyük yaşam olayları şüphesiz çok büyük stres kaynaklarıdır. Ancak araştırmacılar, büyük yaşam olaylarının günlük sıkıntılara göre daha nadir olduğunu, kısa sürdüğünü ve büyük bir olayla karşılaşıldığında kişinin bütün baş etme mekanizmalarını kullandığını gösteriyor. Bu nedenle yavaş yavaş biriken ve sürekli devam eden günlük sıkıntıların insan sağlığı üzerinde daha negatif etkileri olduğunu ve stres kaynaklı rahatsızlıklara yol açtığını ileri sürüyor.


Nedir bu günlük Stresler?

  • Bir şeyleri kaybetmek ya da yanlış yere koymak
  • Yoğun trafikte her gün işe gidip gelmek
  • İşte çok yoğun olmak
  • Ev geçindirmek
  • Kilo problemi
  • Yeterince Uyuyamamak
  • İş yerinde ya da evde sürekli problem çözmeye çalışmak
  • Tatil yapamamak
  • Problemli komşulara sahip olmak
  • Bir toplantıya katılmak, sunum yapmak vb.

Bu günlük sıkıntılarla baş edebilmek için bazı öneriler:

Pozitif Düşünce: Sürekli bu sıkıntıları düşünmek yerine kendi kendinize pozitif telkin yapın. (“Bunu yapabilirim”, “Başarabilirim”). Düşüncelerinizi yeniden değerlendirerek size problem gibi görünen durumları aşabileceğiniz küçük zorluklar olarak tanımlayın.

Rahatlamayı Öğrenin: Stresin yarattığı yüksek uyarılma düzeyi ile fizyolojik olarak da kendinizi mutsuz, panik halinde ya da depresif hissedersiniz. Bunun tam tersi için gerekli olan şey rahatlamayı öğrenmektir. Günlük sıkıntılarla dolu olduğunuz bir günün sonunda rahatlamayı, meditasyon yapmayı, mola vermeyi unutmayın.

Kendinizi Ödüllendirin: Bir süre günlük sıkıntılarla baş ettikten sonra belki de hafta sonunda ya da hafta içi bir akşam mutlaka kendinize zaman ayırın ve sevdiğiniz bir aktiviteyle ilgilenin. Hobi, sinema, tiyatro, spor, arkadaşlarla buluşma ya da kendinize uzun zamandır almak istediğiniz o şey… Gidin ve mutlaka yapın!

Unutmayın! günlük sıkıntıları çok büyük sıkıntılar olarak tanımlamak yerine onları baş edilmesi gereken küçük zorluklar olarak tanımlayın!!

Bu yazı Özge Altan Aytun tarafından hazırlanmıştır ve tüm hakları saklıdır. Her türlü soru görüş ve önerileriniz için: ozge@psikolojistanbul.com