MAKALELER

Yüksek Kaygı Başarıyı Olumsuz Etkiler

Sınav Öncesinde Psikolojik Hazırlık

Pazar günü üniversite sınavının son basamağı yapılacak. Bu sınavın, “son” sınav olarak görülmesi, öğrencinin üzerinde daha fazla baskı hissetmesine neden olabilir.

Sınav öncesi merak, heyecan, korku, kaygı, endişe gibi duyguların ortaya çıkması normal kabul ediliyor. Belli düzeyde bu duyguları yaşamak, öğrencinin sınav performansını arttırmada etkili olabiliyor.

Psikoloji İstanbul Danışmanlık Eğitim ve Araştırma Merkezi uzmanları, sınav başlamadan önceki son saatlerde bu duyguların en yüksek noktaya ulaştığını ve çoğunlukla sınav başladıktan sonraki ilk 10-15 dakika içinde ortadan kaybolmaya başladığını söylüyor.

Normal düzeydeki kaygı kişiye, istek duyma, çabalama ve dikkatini odaklayabilme konularında yardımcı oluyor. Ancak kaygı düzeyinin çok fazla yükselmesi, performansı olumsuz etkiliyor. Bu durumlarda basit uygulamalarla kaygının kontrol altına alınabileceğini belirten uzmanlar şu önerilerde bulunuyor:

ÖĞRENCİLER SINAV ÖNCESİNDE NELER YAPMALI?

Sınava az bir zaman kalan normal rutinden kopmayın. Günlük hayatınıza devam edin.

Kendinizi rahat hissettirecek yürüyüş, arkadaşlarla buluşma, sinemaya gitme gibi aktivitelerde bulunun.

Sınava kiminle gideceğinize karar verin. Sınav yerine giderken yanında kendinizi iyi hissettiğiniz biri ile birlikte olmak sizi rahatlatacaktır.

Olumlu Düşünün. Olumlu düşüncelere odaklandığınızda aklınıza diğer olumlu düşüncelerin de gelmeye başladığını göreceksiniz. Olumlu birkaç anınızı hafızanızda canlandırın ve kendinizi en iyi hissettiğiniz ana odaklanın.

Duygularınızı İfade Edin. Yaşadığınız, korku, heyecan, çaresizlik gibi duygularınızı ifade edin (yazarak, konuşarak, şarkı söyleyerek vb.). Hissettiğiniz duyguları ifade etmek, yaşadığınız kaygı düzeyini belirgin bir şekilde azaltacaktır.

Duruşunuzu değiştirin. Bedenimizin kendine ait bir hafızası vardır ve belli şekillerde durmak belli duyguları harekete geçirebilir. Dik oturmak, başınızı yukarıya doğru kaldırmak, bakışlarınızın yere değil de tam karşınıza yönelmiş olması kendinize olan güveninizin artmasına yardımcı olur. Gelecekte yapacağınız eğlenceli bir şey hayal edin. Bu, olumlu anıları harekete geçirerek sizin kendiliğinizden rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Bedeninizi Gevşetin. Nefes egzersizleri yaparak bedeninizin ve zihninizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için mümkün olduğunca yavaş bir şekilde burnunuzdan (çiçek koklar gibi) nefes alın ve yine olabildiğince yavaş bir şekilde ağzınızdan (tıpkı bir mum söndürüyormuş gibi) verin. Dikkatinizi nefes alış verişinize odaklayın ve birkaç dakika nefes alıp vermeye devam edin. Yalnız değilsiniz. Sınava girecek olan tüm öğrencilerin de tıpkı sizin gibi az ya da çok endişelendiğini kendinize hatırlatın.

SINAV ÖNCESİ AİLELER NELER YAPMALI?

Sınav öncesinde öğrenciler kadar aileler de heyecan yaşamaktadır. Çocuğunuzun sınava yönelik olarak endişelendiğini fark ediyorsanız ona destek olmak için yapabileceğiniz birçok şey var. İşte onlardan birkaçı:

Çocuğunuzun sınav öncesinde çok kaygılandığını ve heyecanlandığını fark ediyorsanız; bu durumun pek çok kişi tarafından yaşandığını ve normal olduğunu çocuğunuza ifade edin.

Sınav öncesi kaygının başarılı olmak için bir miktar yardımcı olduğunu ve başarılı olması için kişiyi motive ettiğini anlatın.

Çocuğunuza yaşadığı kaygı ile baş edebildiği zamanlar olup olmadığını sorun, varsa nasıl başa çıktığını öğrenin ve bu yolları kullanması için ona yardımcı olun.

Günlük rutininizi koruyun. Sınavdan önceki günlerde ve sınav günü, normal bir gününüzde neler yapıyorsanız onu yapmaya devam edin. Bu çocuğunuzun kendini güvende ve rahat hissetmesini kolaylaştırır…

Yukarıdaki haber Ntvmsnbc‘de yayınlanmıştır.